Дихидротестостерон (Dihydrotestosteron (DHT)

Дихидротестостеронът (DHT) е хормон, който стимулира развитието на мъжките характеристики. Почти 10% от тестостерона, който се произвежда от мъжете ежедневно, се превръща в дихидротестостерон от тестисите и простатата (при мъжете), от яйчниците (при жените), от кожата и от други части на тялото. Смята се, че увеличаването на производството на дихидротестостерон може да бъде причина за началото на пубертета при момчетата, което води до развитие на гениталиите (пенис, тестиси и скротум) и усилване на окосмяването.

Какво ще стане, ако имаме твърде много дихидротестостерон?

Твърде многото дихидротестостерон, който често е резултат от излишък от производство на тестостерон, има различни ефекти върху мъжете и жените. Малко вероятно е нивата на дихидротестостерон да бъдат повишени преди началото на пубертета.

При жените с прекалено много дихидротестостерон обаче може да се предизвика повишено окосмяване на тялото, лицето и пубиса (наречено хирзутизъм), спирането на менструалния цикъл (аменорея) и повишено акне.

Какво ще стане, ако имаме твърде малко дихидротестостерон?

Счита се, че недостатъкът на дихидротестостерон има по-малко ефекти при жените. Възможно е обаче началото на пубертета да се забави при момичета с твърде малко дихидротестостерон, а окосмяването завинаги да се запази по-малко от обичайното за жена.

Обратно, ниските нива на дихидротестостерон при мъжете може да имат драматични ефекти. Ако има твърде малко дихидротестостерон, докато мъжките фетуси все още са в утробата, те може да се родят с неясни гениталии, които изглеждат по-скоро са с женски характеристики. По-късно момчета с твърде малко дихидротестостерон може да претърпят някои от промените, които обикновено се наблюдават в пубертета.