Секс хормон свързващ глобулин (SHBG)

Срок на изпълнение: Приети материали до 13.00 ч., резултат в същия ден след 18.00 ч. Пробата не се работи в Събота и Неделя..

Свързващият половия хормон глобулин или SHBG е гликопротеин, който има афинитет за обвързване с молекулите на половите стероидни хормони тестостерон и естрадиол (естроген). По-голямата част от тестостерона и естрадиола циркулират в кръвообращението свързани със SHBG или в по-редки случаи с албумина – водноразтворим протеин, който при загряване се съсирва в кръвта.

Свързаните форми на половите хормони не са активни. Те трябва да са в свободна, биологичноактивна форма, за да могат да навлязат в клетките, в частност в мускулните такива и да активира рецепторите им. Така свързващият половия хормон глобулин дефакто блокира действието както на тестостерона, така и на естрадиола и ефекта им е пряко свързан с неговата концентрация в организма. При високи нива на SHBG, ще има по-малко свободен тестостерон, който да навлезе в мускулите и да приложи напрактика анаболното си действие. Свързващият половия хормон глобулин обаче има по-голям афинитет за свързване с дихидротестостерона (DHT), отколкото с тестостерона и естрадиола и при жените е от ключово значение за регулирането на DHT в нормални за тях граници.

SHBG се произвежда основно в черния дроб, откъдето се секретира в кръвта, като по-малки количества се отделят и в мозъка, от сертолиевите клетки на тестиситеи плацентата. Производството му намалява при високи нива на инсулина и инсулиноподобния фактор на растежа, както и при високи нива на андрогени и транскортина – протеина, свързващ стероидните хормони прогестерон и кортизол, и др. кортикостероиди. Нивата му се повишават при висока концентрация на хормона на растежа, естрогена и тироксина. Количеството на отделяния свързващ половия хормон глобулин не се повлиява директно от инсулина, а от производството на мазнини в черния дроб, което води до драстичен спад в нивата му.

Повишената концентрация на SHBG често е сигнал за хипертироидизъм, атрофия на тестисите, цироза или хипогонадизъм при мъжете, т. е. дефицит в производството на гонадни хормони или тестостерон. Високите нива могат да са знак за бременност при жените или рак на тестисите или на гърдата.